Cow Manager tehénmonitoring – 1. rész

Adathalmazok, grafikonok napi használata a prevenció jegyében

 

A Cow Manager tehénmonitoring programcsomagot 2014-ben emelte be a World Wide Sires a szolgáltatásai közé. Az eredendően holland fejlesztés lényege, hogy a fülbe helyezett szenzorral ellátott teheneket folyamatosan figyelemmel kísérhetjük. A rendszer ilyen módon teljes állományok monitorozására alkalmas. A szolgáltatás három fő modulból áll, amelyeket egységes rendszerként, de modulonként is lehet telepíteni, használni. Legismertebb az ivarzásjelzésre szolgáló modul, de az általános egészségi állapot nyomon követésére képes modultól hosszabb távon még nagyobb üzleti haszon várható. A harmadik elem a takarmányozáshoz kapcsolódó információk gyűjtése és elemzése.

 

 

Nemzetközi siker, hazai tapasztalat

 

A korábbi években még csak a nemzetközi eredmények tükrében tudtunk beszámolni a rendszer előnyeiről és lehetőségeiről. Ma már a Bonafarm Mezőgazdasághoz tartozó Bóly Zrt. Csípőteleki Tehenészeti Telepének köszönhetően hazai tapasztalat is rendelkezésre áll.

 

„Az első szenzorok 2020. július elején kerültek a tehenek fülébe” – kezdi Somoskövi András, a telep vezetője

 

A füljelzők aktiválása QR kódon keresztül, mobiltelefonnal történt, jelentősen meggyorsítva ezzel az egyedek a tenyésztési rendszerünkben nyilvántartott adatokkal történő összekapcsolását. A RISKA és a Cow Manager integrálásának köszönhetően naponta többször is adatátadás történik a két rendszer között, így az egyedre vonatkozó adatok folyamatosan naprakészek (csoportváltás, inszeminálások száma és dátuma stb.). A hazai tapasztalat alapján a szenzorok a tehén viselkedését körülbelül egy hét alatt tanulják meg. A várható ellés előtt 4 héttel helyezik a jeladót a tehenek fülébe és a századik vemhességi napig benne is marad. A szenzorok kivétele igényel némi rutint, de a művelet hamar elsajátítható és az eszköz könnyen cserélhető. A számítógépes háttérnek köszönhetően a jeladó kikapcsolása és összekapcsolása egy újabb egyeddel egyszerűen megvalósítható akár egyedi, akár csoportos áthelyezésről van szó.

 

 

Barabás József, a telep inszeminátora összehasonlítást végzett az egyébként meglévő krétázásos ivarzásmegfigyelés és a Cow Manager ivarzási riasztásai között. Tapasztalatai alapján elmondható, hogy a CM minden olyan egyedet egyértelműen ivarzónak jelölt, amit a krétázásos rendszer is mutatott. Voltak olyan egyedek, amelyeket a kréta nem hozott ivarzónak, a CM viszont igen és termékenyíthető is volt. Nagy segítség továbbá az ivarzás felderítésében azoknál az egyedeknél, amelyek valamilyen oknál fogva nem állnak be aznap a nyakfogóba, hanem szabadon vannak az istállóban.

A rendszer ismerete könnyen elsajátítható, egyértelmű adatokkal és grafikonokkal mutatja az ivarzó egyedeket.

 

A Bóly Zrt. a Cow Manager csomag mindhárom modulját telepítette, amelynek köszönhetően az ivarzás-megfigyelés mellett az állatok egészségének megőrzése tekintetében is precízebbé vált az itt dolgozók munkája.

 

Cikkünk folytatódik: a 2. részt itt olvashatják.