Cow Manager tehénmonitoring – 2. rész

Adatokból információk - segítség a prevencióban

 

 

A Cow Manager tehénmonitoring programcsomag mindhárom modulját telepítette a Bóly Zrt., első tapasztalataikról előző bejegyzésünkben számoltunk be, melyeket állatorvosi példa is alátámaszt, miszerint a program az állatok egészségének megőrzését segíti. A rendszerből származó adathalmazok és grafikonok segítségével sikerül a beteg állatokat nagyon gyorsan kiszűrni és kezelésüket minél hamarabb elkezdeni.

 

Dr. Bérdi Petra, ágazati állatorvos és csapata szintén gyorsan megtanulta az adatok és grafikonok értelmezését. Mobiltelefonjukról azonnal elérhetővé válik minden fontos, az egészségi állapothoz kapcsolódó mutató (kérődzés, evési idő, aktív és pihenési órák száma) minden egyes egyedről. Napi rutinfeladattá vált a minden reggel kinyomtatott „állategészségügyi riasztási lista” egyedeinek beemelése a munkafolyamatba. Ezen egyedek vizsgálata a nyakfogóban történik (sántaság, bendőteltség, hőmérés, bélsár állapota, kondipont, tőgygyulladásra utaló jel, OHV).

 

Kulcsszó = prevenció

 

A kezelések az istállóban történnek, a sántákat körmözésre kifogják. Az aznapi riasztási lista mindig összehasonlításra kerül az előző napi riasztási listával, segítve, hogy kell-e esetleges infúziós vagy antibiotikumos kezelést alkalmazni. A CM adatai mellé a tejcsökkenési listát is figyelembe veszik. A rendszer egyik nagy újdonsága, hogy a szárazonálló, előkészítő csoportban lévő egyedek viselkedését is folyamatosan monitoringozza. Amennyiben a csoport átlagától eltérő eredményeket tapasztal, riasztási listát küld az állategészségügyi csapatnak. Preventív kezeléseket alkalmazva ezeknél az egyedeknél sokkal kevesebb problémával találkoznak az ellés után.

A következő ábrán látható, hogyan került az 5332-es egyed a figyelem középpontjába, és a kezelésnek köszönhetően a javulás is látványosan igazolható. A 5332-es tehén fülhőmérséklete (fekete görbe) a csoporthoz képest (piros görbe) csökkent. Ezt a lázra utaló információt a rendszer a betegség (esetünkben tőgygyulladás) korai szakaszában már jelezte.

 

 

A  következő ábrán az egyed aktivitását, kérődzését és pihenési idejét szemléltetjük. Leolvasható, hogy március 8-án a csökkent kérődzés és étvágy mellett a nem aktív időszak aránya is megnőtt. Az időben alkalmazott tőgyinfúziós és drench kezelésnek köszönhetően már másnap javult az egyed egészségi állapota. Második példánkon az 1774-es egyed február 27-én ellett. Az első próbafejésén (március 8.) 57,7 kg tejet termelt, majd március 16-án oltógyomor helyzetváltozással diagnosztizálták és megműtötték.

 

 

Ezen a grafikonon jól látható a műtét sikeressége, amely javuló kérődzésben, hosszabb evési időben, valamint csökkenő inaktív időszakban mérhető le.

 

 

Keil Dániel, szarvasmarha takarmányozási vezető elmondta, hogy

 

"a CM takarmányozási modulja nagy segítséget jelent a különböző takarmányváltások sikerességének a mihamarabbi visszaigazolásában."

 

- Csoportonkénti, laktációnkénti összehasonlításban, grafikonon ábrázolva könnyen áttekinthető a kérődzési és evési idők változása.

- Kiegészítő információként az aktív és inaktív órák számát is figyeli.

- Ezek a mutatók nemcsak napi, hanem óránkénti bontásban is lekérhetők, még pontosabb képet adva az állomány viselkedéséről.

 

Összefoglalva: Dr. Hoffmann Dénes, az ágazat igazgatója és a telepi szakemberek véleménye alapján egyöntetűen kijelenthető, hogy a Cow Manager rendszer amellett, hogy megkönnyíti a mindennapi munkavégzést, gyorsabb és precízebb beavatkozást tesz lehetővé, és a prevenciót hangsúlyozva mind a kiesések mind pedig a kezelési költségek csökkennek. A gazdaság szakemberei joggal bíznak abban, hogy a Cow Manager segítségével egyre több egyed éri meg az Aranytörzskönyvbe kerülést, amelyhez a nagy laktációs termelés mellett hosszú termelő élettartamra is szükség van. Legfrissebb példa számukra az 1962 Csinos nevű tehén (pedigréje örömünkre Dale x Zelati: mindkettő World Wide Sires), amely 8. laktációját lezárva elérte a 124.585 kg életteljesítményt.