Tenyésztés

A tenyésztéshez kapcsolódó anyagok és szolgáltatások

A tenyésztő a tenyésztői döntéseihez a tenyészbika-katalógusból nyeri az elsődleges információkat. A katalógus évente három alkalommal készül (április, augusztus, december), kapcsolódva a hivatalos amerikai tenyésztérték-becslés időpontjaihoz. A WWS aktív bikaparkjában adott időszakban mintegy 900 egyed található. Ezek között ivadékvizsgált és még csak genomikusan értékelt tenyészállatok értendők. Az értékelést követően érkező számtalan lista alapján válogatjuk ki azt az 50-60 tenyészbikát, amelyeket új katalógusunkban („Bikaismertető”) szerepeltetünk. A válogatás nem egyszerű feladat, hiszen figyelembe kell vennünk a korábban már forgalmazott és népszerű bikák további piaci karrierje mellett az újonnan értékelődött bikák nyújtotta bővülő lehetőséget is. Mindezt a terjedelem ésszerű korlátozásával kell megtennünk. Sokat számít partnereink ismerete, az általuk követett tenyésztési elvek irányok kiszolgálása, valamint saját, több évtizedes tapasztalataink az egyes tenyészvonalakról, a hazai üzemi viszonyokról, lehetőségekről. Célunk a genetikai lépéselőny biztosítása minden partnerünknél úgy, hogy ez folyamatos technológiai-menedzsmentális fejlődés mellett legyen megtartható! 

 

Genetikai kínálatunk alapvetően tengerentúli, főleg az Egyesült Államok-beli forrásokra támaszkodik. Kezdetektől kizárólagossággal látjuk el az amerikai World Wide Sires Ltd. magyarországi képviseletét. Évente több alkalommal jelenünk meg a friss tenyészérték-becslési eredményeket tartalmazó Tenyészbika Ismertetőnkkel. Ebben –a piaci szereplők között egyedül- rendszeresen közöljük az aktuális kínálat leszármazási, apai tenyészvonalakba sorolt ábráit is! Célunk a hasznos élettartam növelése, a sok és kiváló minőségű tejet termelni képes, egészséges, jó szaporodó képességű tehenek előállítása, a tehenészet jövedelmezőbbé tétele.

 

Szaporítóanyagok forgalmazása


A Holstein Genetika Kft. alapítása óta fő tevékenységének tekinti mélyhűtött szarvasmarha-szaporítóanyagok forgalmazását a következő kategóriákban:

 

  • tejhasznú fajták (kisebb részben húshasznú fajták)
  • ivadékvizsgálattal rendelkező, illetve csak genomikusan értékelt tenyészbikák
  • hagyományos módon előállított és ivarspecifikus (szexált) szaporítóanyagok
  • A szaporítóanyagok jellemzően fél milliliteres (’feles’) műszalmába adagolva kerülnek forgalomba. Ettől eltér az Aberekin cég által előállított szaporítóanyag, valamint a szexált sperma kiszerelése, amelyekből ’negyedes’ szalmába történik a töltés.