Oktatás, képzés

GTC: Hogyan aknázhatjuk ki leghatékonyabban az állományunkban meglévő genetikai képességet?

A WWS Global Training Center 2010-ben jött létre.

A holstein-fríz tehén genetikailag képes arra, hogy a Föld növekvő népességét tejjel ellássa, de ehhez megfelelő környezetre, kiszolgálásra van szüksége.

Ma azok a legsikeresebb tejtermelő tehenészetek, ahol világszínvonalú menedzsment biztosítására képesek!

Az állatokkal nap mint nap találkozó dolgozóktól a közép- és felső szintű vezetőkig mindenkinek magas színvonalú teljesítményt kell nyújtania, egységes csapatot alkotva annak érdekében, hogy a tehenek egészségesek maradjanak, képességeiknek megfelelő mennyiséget és minőséget termeljenek hosszú élettartammal párosulva.

Ha minőségi genetikával dolgozunk, akkor születésekor minden egyes állat rendelkezik a profitábilis termelés képességével. Nem mindegy azonban, hogy a megszülető borjút milyen hatások érik, hogyan nevelkedik, majd tehénként hogyan szembesül a kritikus időszakok kihívásaival (vemhesülés, szárazon állás, ellés körüli időszak, stb.). A hibák kihatással vannak nemcsak a rövid, de a hosszú távú teljesítményre is!

 

A környezeti (tartási, takarmányozási, fejési) feltételek igényes biztosítása sok és alapos szakismeretet igényel, amelyek elsajátításában segít a nagy amerikai telepeken eltöltött tanulási idő. A résztvevők jobban megismerik, megértik az állatokkal való foglalatosságok hátterében álló összefüggéseket, s ezeket egyszerű, praktikus módon ültetik át a gyakorlatba.

A GTC tanfolyami hete során a tanteremben hallgatott menedzsment-elveket hat nagy telep (összesen 54 ezer tehén és szaporulata) körülményei között láthatják megvalósulni. Különös hangsúlyt kap az oktatásban a legfrissebb amerikai szaporodásbiológiai gyakorlatba történő bevezetés.

 

A GTC kurzus oktatói gárdája négy elv köré építi fel a munkáját: következetesség, elkötelezettség, kreativitás, szakmai tudás. Ezek mindegyikének elsajátítása alapvető jelentőségű a hazatérő „tanuló” további szakmai pályafutása szempontjából. A cél egészséges tehenek tartása, amelyek jól vemhesülnek. Színvonalas genetika háttér esetén ez az alapja az eredményes tejtermelésnek!